No kyllähän se viikonkin jälkitreeni voi riittää! Kun "metodi" oli selvillä niin intensiivitreeniviikon jälkeen Viivi kävi kuin kävikin Kultsujen MEJÄ-kokeessa ihan suvereenisti nappaamassa täydet 50 pistettä avoimesta luokasta ja siis AVO1:sen! Voi perhana... osaa se siis jäljestää!!! Ja ei siis mitään.. yhtään mitään huomautettavaa suorituksesta löytynyt. Hyvä Viivi.. ja JP, sillä sehän siellä narun päässä on kulkenut. Ihan ok pari ovat ;) Viikko tästä kokeesta Viivi todisti kaikkitaieimitään-luonteensa mukaisesti, että ei se aina ihan menekään niin... Sillä OSN:n MEJÄ-kokeessa Hailuodossa Viivi otti kaksi hukkaa kanalintuihin ja kolmannen hukan kaadolta, kun tuli mamman tykö tielle kiire... oi kiva. Ois edes napannu sen sorkan siitä mukaan viemisiksi. Mutta ei niin ei. Tuo kanalintuongelmahan on kyllä toki ollut tiedossa.. ja niistä tulee pääsääntöisesti hukka ja sen jälkeen on muutoinkin jäljestys mitä sattuu, kun on väärä "moodi" päällä. Onneksi ei hirvenjälkiin ole moista ongelmaa.

Mutta.. ei loppunutkaan Viivin koekausi tähän... Sillä mäyräkoiralle suunniteltu VAHI-koe jääkin mäykyltä väliin.. ei dopingin tai korvan takia vaan meillä molemmat muut neitoset.. eli Iitu ja Lempsu ovatkin juoksussa. Jäljelle jää Viivi. Tällä kertaa harjoitteluaikaa on ihan runsaat viisi päivää jäljellä... Siis se katkokulmahan se on se juttu... ei oo Viivi koskaan moista tehnynnä. Eikä osaa oikeen muutoinkaan selvitellä hukkia. Eli ei muuta ku reenaamaan...

Alla kuva tosta MEJÄ-Viivistä. Onhan se tämäkin aluevaltaus... NOME-koiralle. Ja muuten nyt on sanottava, kun aina välillä on puhetta vähän milloin missäkin porukassa hieman ehkä vähätellen, että on se MEJÄ noille NOME-koirille niin hankalaa ja toisin päin, että miten ne MEJÄ-koirat ei siellä NOME:ssa pärjää ja kuinka se MEJÄ on lajina niin simppeliä... niin höpöhöpö. Kunnia molemmille lajeille ja niissä menestyville koirille. Kumpikaan laji ei ole "helppo". Molemmissa lajeissa on lahjakkaita koiria, joilla sujuu lähtöjään helpommin, mutta ei ole kyllä mitään estettä miksi sama koira ei voi olla hyvä molemmissa. Tästähän on faktaa kuitenkin kenen tahansa luettavissa sieltä koiranetissä. Ja kun on niin paljon puhetta siitä miten mikäkin koe palvelee jalostusta ja millä kokeella parhaiten mitataan noutajan käyttöominaisuuksia, on se sitten nome tai wt tai a-koe, niin kaikissa rodunomaisissa koemuodoissa mitataan joitakin noutajilla tarvittavia ominaisuuksia (jopa mejä, joka ei ole rodunomainen koe, mittaa sitkeyttä ja vainun käyttöä ja toko koulutettavuutta ja yhteistyöalttiutta.. plus ne muut noutajalle sopivat lajit), mutta oma mielipiteeni on, että täydellistä koemuotoa ei kertakaikkiaan vain ole. Sillä yhtä koetta missä voitaisiin simuloida ne kaikki noutajan käyttötavat ja tilanteet metsästyksessä, ei vain voida luoda. Turha siis mielestäni on mollata eri koemuotoja, jos on tarkkana niin jokaisesta kokeesta voi poimia sitä infoa, mitä noutajien käyttöominaisuuksista on tarpeen saada ja tehdä johtopäätöksiä eri koirien ominaisuuksista. Sehän on tietenkin hyvä, että kokeista keskustellaan ja niitä kehitetään vastaamaan entistä paremmin noutajan jalostusta, mutta turha komentointi ilman oikeaa tietoa tai perehtymistä on kyllä niin turhaa. Joka koemuotoon kannattaa perehtyä SEURAAMALLA kokeita. Ei vain yhtä koetta vaan useampia.. näin ehkä tulee itselle selkeämpi käsitys, että mitä kyseinen koemuoto koiralta ja ohjaajalta vaatii. Tai voipi sitä ihan huviksensa harjoittaa koiraa ko. lajiin ja kilpailla jokusen kerran, niin voi ollakin ihan eri käsitys siitä mitä kokeissa kilpailevat koirat oikeasti osaavat ja millainen työ on koirakoiden takana. Usein kun tuntuu, että äänekkäimmät mielipiteet on niillä, jotka eivät kokeissa edes omilla koirillaan käy.. onko niin, ettei omasta koirasta olekaan ko. lajiin, jolloin laji on huono, kun oma koirahan on niin loistava? vai eivätkö oma tietotaito riitä koiran kouluttamiseen? jolloin olisi mielestäni paras perehtyä asiaan tarkemmin ja kommentoida lisää vasta sitten... Tällaisia ajatuksia nyt blogiin.. jokaisellahan on tietenkin asiasta omat mielipiteensä, mutta tässä siis nämä omat pääajatelmat aiheesta.